Uygarlıklar Toprağı
İzmir merkezine 112 kilometre uzaklıkta bulunan Ödemiş doğal güzellikleri, Hitit, Fridya, Lidya, Pars, Roma ve Bizans dönemlerinden günümüze ulaşan tarihi değerleriyle Ege’nin görülmeye değer sımsıcak ilçelerinden biri.
Gezilecek Yerler
İlçede mutlaka görülmesi gereken başlıca yerlerinden biri olan Birgi, hem zengin kültürü hem de doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. İlçe merkezine 9 kilometre uzaklıkta yer alan Birgi ilçenin kültür ve inanç turizmi merkezi olarak anılıyor. 5.000 yıl öncesine uzanan bir tarihe sahip olan Birgi’de geçmişten günümüze gelen konakların yanı sıra türbeleri, camileri ve hamamları görebilirsiniz. Birgi’den sonraki en önemli turistik nokta kabul edilen Bademli de hem eşsiz doğası hem de ilçenin tarihini yansıtan önemli yapılarıyla görülmeye değer bir başka yer.
Birgi ve Bademli’nin yanı sıra Ödemiş’i keşfederken vaktiniz kalırsa Bizans ve Osmanlı döneminden eserleri görebileceğiniz Konaklı’yı, çevresinde çok sayıda kale kalıntısı bulunan Kayaköy’ü ve 5-6 bin yıl öncesine dayanan bir geçmişiyle açık hava müzesi görünümündeki Günlüce’yi gezi rotanıza dahil edebilirsiniz.
Ödemiş’in Yaylaları
Bisiklet turları, olta balıkçılığı, dağ ve doğa yürüyüşü, mağaracılık, kayak ve yamaç paraşütü gibi pek çok aktivitenin yapılabileceği Ödemiş, yemyeşil doğasıyla sizi büyüleyecek yerlerden biri. Bölgede görülmeye değer pek çok yayla bulunuyor. Doğa yürüyüşleri yapabileceğiniz, safari turlarına katılabileceğiniz yaylaların bir kısmı yamaç paraşütü yapmak isteyenler için de ideal. İlçedeki başlıca yaylalar arasında bozulmamış doğasıyla Hamamköy, ve önemli yamaç paraşütü merkezlerinden biri olmasının yanı sıra kayak merkezine de ev sahipliği yapan Bozdağ yer alıyor.
İlçedeki Müzeler
Arkeolojik ve etnografik eserlerin yer aldığı Ödemiş Müzesi, sadece ilçenin değil Ege Bölgesi’nin de tarihi, kültürü, sosyal yaşamını gözler önüne seren Ödemiş Belediyesi Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi (ÖYKAM) ve Türk halk müziği sanatçısı Ödemişli Bedia Akartürk’ün adını yaşatmak amacıyla kurulan İ. Hakkı Ayvaz Kent Müzesi ve Bedia Akartürk Sanat Müzesi ilçede gezebileceğiniz müzeler.
Ödemiş’in Lezzetleri
Ödemiş hem yöreye özgü lezzetleri hem de meşhur köftesiyle gurmelerin de ilgisini çekebilecek yerlerden biri. Ödemiş kebabı, keşkek, köpoğlu mantısı, kestirme çorbası gibi yöresel yemekleri tadabileceğiniz ilçenin kar helvası ve köpük helvası da meşhur. İzmir’in tüm ilçelerinde olduğu gibi, birbirinden lezzetli otların sofraları donattığı Ödemiş’te aç kalmayacağınızın garantisini verebiliriz.
Nereye Gitmeli?
İlçe’de mutlaka gezmeniz gereken yerlerin başında ulu ağaçları, tarihi evleri, geleneksek el sanatları ile 5000 yıllık bir masal olan Birgi Köyü ve dokusu ile büyüleyici Bademler Köyü geliyor. Köyleri dışında 3 cami ve 17 hanın ortasında yer alan ve Ödemiş’in simge yerlerinden biri olan Tarihi Ödemiş Arasta Çarşısı da uğramanızı önerdiğimiz yerlerden bir diğeri. Çuval, heybe, sepet gibi ürünlerin de üretildiği çarşıda nalıncı, semerci, kalaycı gibi birçok zanaatkâr bulunuyor. Eski eser koleksiyoneri Mutahhar Başoğlu’nun bağışladığı arazi üzerine etnografya müzesi olarak inşa edilen Ödemiş Müzesi, doğma büyüme Ödemiş’li olan ve sanat hayatına Ödemiş Musiki Cemiyeti’nde başlayan Türk Halk Müziği’nin değerli isimlerinden Bedia Akartürk’e atfedilmiş Bedia Akartürk Sanat Müzesi ve avlusunda müze kafe bulunan Ödemiş Belediyesi Yıldız Kent Arşivi’de ilçede gezip görebileceğiniz yerler arasında. Doğa ile baş başa bir gün geçirmek istiyorsanız, 125. Yıl Kültür Parkı’nı değerlendirebilirsiniz. Yapay göleti, şelaleleri, iskele çay bahçesi, çocuk parkları ile keyifli bir gün vaat eden parkta doğa yürüyüşü yapabileceğiniz parkurlar da bulunuyor.
Ne Yapmalı?
Bozdağ Köyü sınırları içinde bulunan Bozdağ Kayak Merkezi ise kış sporları severlerin uğrak yeri. İzmir’e olan yakınlığı sayesinde çokça ziyaretçi ağırlayan Bozdağ’da zaman zaman kar kalınlığı 120 bantimetreyi bulur. Eğer siz de kış sporlarına meraklıysanız burası tam size göre. Dantel, iğne oyası, kanaviçe gibi Ödemişli kadınların yaptığı el işlerinin sergilendiği Kadın El Sanatları Pazarı’nı gezebilir, ilçe ekonomisine katkıda bulunabilirsiniz. Cumartesi günleri kurulan Ödemiş Pazarı ise Türkiye’nin en büyük açık alışveriş merkezlerinden biri. Her çeşit yöresel ürün, meyve ve sebze bulabileceğiniz pazar 110 yıllık bir geçmişe sahip.
Ne Yemeli?
Ödemiş’in lezzetli ikilisi; Töngül ve Katmer ile kahvaltınıza lezzet katabilir, meşhur Ödemiş Köftesi’nden tadabilirsiniz. Mevsiminde sulu ve tatlı Ödemiş karpuzunu denemeden dönmeyin deriz.
Kullanıcı Yorumları
Orhun Bengisu
Ödemiş’in yaylalarından bahsedilirken doğa harikası GÖLCÜK’ten hiç söz edilmemiş
zafer doğan
Türkiye’nin ve İzmirin en güzel turistik yerlerinden doğal güzellik var, tarih var, gastronomi var. Kesinlikle pişman olmayacağınız ve tekrardan gideceğiniz bir yer