Tarih, Doğa ve Lezzet
İzmir’in merkezine sadece 9 kilometre uzaklıkta olan ve şehrin en kalabalık ilçesi unvanını elinde bulunduran Buca, Nif Dağı’nın güney eteklerine yerleşmiş bir ilçe. Mayıs 2015’ten itibaren Tarihî Kentler Birliği üyesi olan Buca, sadece tarihi yapıları değil doğal güzellikleri ve lezzetli yemekleriyle de sizleri bekliyor.
Nereye Gitmeli?
Köy turizmi ile ünlü olan Buca’ya yolunuz düştüğünde Kaynaklar başta olmak üzere görmenizi tavsiye edeceğimiz birçok köy bulunuyor. Mavinin ve yeşilin peşine düşmek istediğinizde ise Bolu Abant'taki Yedigöller’den esinlenerek 100 bin m2’lik doğal vadiye yapılan Buca Yedi Göller’e Buca Göleti’ne ve Hasan Ağa Bahçesi’ne uğrayabilirsiniz. Tarihi yapılar ilginizi çekiyorsa, geçmişte “Paradiso” ve “Kızıçullu”, bugün ise Şirinyer olarak bilinen mevkiye İzmir’den ilk girildiğinde Melez Çayı üzerinde yer alan su kemerleri, 1838 yılında inşa edilen ve daha sonra Buca Kültür Sanat Merkezi’ne dönüştürülen Protestan İngiliz Şapeli, 19. yüzyılda Amerikalılar tarafından yaptırılan ve yıllarca Amerikan Erkek Lisesi olarak kullanılan Amerikan Koleji, dünyanın en büyük heykellerinden biri olan Mevlana Heykeli’ni ve Levantenlerin yaptırıp uzun süre yaşadıkları Buca köşklerini de mutlaka görmelisiniz.
Ne Yapmalı?
Buca’da alışveriş yapmak istediğinizde gitmeniz gereken adres Forbes Sevgi Yolu. 1998 yılında yapılan Forbes Sevgi Yolu, içerisinde akan dereleri, evcil hayvan barınakları, rengârenk tuğladan döşenmiş yürüme yolları ve modern ışıklandırması ile Bucalıların alışveriş ve gezinme imkânı bulduğu bir alan. Öte yandan, Buca, festivalleriyle de ünlü bir ilçe. Seyahatinizi, yılın çeşitli dönemlerinde düzenlenen altı büyük festivalden birine denk getirdiğiniz takdirde keyifli anlar yaşayabilirsiniz. Eğer at yarışları ilginizi çekiyorsa, Ege Bölgesi’nin tek hipodromunun Buca’da olduğunu hatırlatmak isteriz. Türkiye Jokey Kulübü tarafından organize edilen yarışlar ile Atlıspor Kulübü bünyesinde düzenlenen binicilik yarışları Buca Hipodromu’nda yapılıyor.
Ne Yemeli?
Buca, Ege’nin sağlıklı mutfağının en başarılı temsilcilerinden biri. Zeytinyağı, kirazı, bardacıkı, inciri, razaki ve sultani üzümü, mısırı, kavunu, oğlak kebabı, kekik turşusu ve bamyası ünlü olan Buca’da zeytinyağı, zeytin, domates, salatalık, marul, maydanoz, nane, dereotu ve kabak, ilçede organik olarak üretiliyor.
Kullanıcı Yorumları
Ahmet YILMAZ
Uygulama ve gelişim planları müthiş. Öncelikle, bir İzmirli olarak bunun için teşekkür ediyorum. Yabancı veya iç turiste ziyaret için tavsiye edilen noktalara, mevcut sayfadan bir link ile yönlendirme yapılabilse, böylelikle turist, tavsiye edilen noktanın hızlıca kontrolünü yapabilir ve mevcut konumundan tavsiye edilen noktaya uzaklığı ve ilk izlenim olarak gitmek isteyip istemediğine de karar verebilir. Belki de bulunduğu konuma göre ulaşım noktaları ve hangi ulaşım araçlarını kullanabileceğinin de entegrasyonu yapılabilir ve hatta ücretlendirme detayları dahi çıkarılabilir. Sonuçta bir turistseniz bütçe ve zaman planlarınızı sizin yerinize yapan bir program bulunmaz nimettir. Genel itibari ile proje çok güzel düşünülmüş. İBB Yetkililerine, Valilik'e, İZKA'ya ve tüm paydaşlara bir vatandaş olarak teşekkür ediyorum. Saygılarımla.