İzmir’in tarihini anlatan ya da İzmir’de geçen hikâyelerden oluşan kitapları sizin için derledik.
İzmir Rıhtımında ve Diğer Öyküler (Ernest Hemingway)
20. yüzyıl romanının en büyük yazarlarından, Nobel ve Pulitzer ödüllü Ernest Hemingway’in öykülerinden oluşan bu kitapta bulunan İzmir Rıhtımında öyküsü, 1922'de Türk-Yunan Savaşı sonrasında İzmir’de geçiyor. Hemingway eleştirmeni Thomas Strychacz, yazarın bu öyküsünde "rasyonel ve rahat olarak bilinen şeyin sınırlarını kıran olayların berraklığını değil de korkunç tarafını keşfettiğini" belirtiyor.
İzmir Hikâyeleri (Halid Ziya Uşaklıgil)
Halid Ziya Uşaklıgil tarafından İzmirlilere ithaf edilen ve yazarın ölümünden sonra basılan son eseri olan bu kitapta edebiyatımızın önde gelen ismi, Halid Ziya Uşaklıgil’in İzmir’de geçirdiği çocukluk ve ilk gençlik yıllarına dair önemli ipuçları yer alıyor.
Türk edebiyatının usta kalemi Halid Ziya’nın anı ve hikâyeleri iç içe geçirdiği İzmir Hikâyeleri, yazarı ve o dönemin İzmir’ini anlayıp yakından tanımak isteyen herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap.
İzmir Postası’nın Adamları (Ahmet Büke)
Oğuz Atay Öykü Ödülü, Sait Faik Hikâye Armağanı gibi prestijli ödüller kazanmış olan Manisa doğumlu Ahmet Büke, bu ilk öykü kitabında, İzmir’in arka sokaklarında hayatlarının yönlerini değiştirmeye çalışan hikâye kahramanlarını anlatıyor. Yayımlandığında kendine özgü sesi ve biçimiyle hemen dikkatleri üzerine çeken bu öykülerde, Büke, yalnızca yaşadığı kentin değil, Türk öykücülüğünün de ara sokaklarını iyi tanıdığını bizlere gösteriyor.
İzmir Hayaletleri (Loren Edizel)
Loren Edizel'in ilk kez 2008 yılında yayımlanan ve övgüyle karşılanan İzmir Hayaletleri isimli romanı, Birinci Dünya Savaşı'ndan Kurtuluş Savaşı'na uzanan, pek çok karakterin ve farklı tarihi olayın iç içe geçerek çok katmanlı bir hikâyeye dönüştüğü; kent tarihi, komşuluk, kültürel miras gibi sosyal temalardan esinlenilerek yoğrulmuş girift bir eser.
İzmir’in Smyrna’sı: Paleolitik Çağ’dan Türk Fethine Kadar (Ersin Doğer)
Yıllardır İzmir’in erken tarihi, kent ve çevresinin topografyası üzerine çalışan Ersin Doğer, İzmir’in Smyrna’sında birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, medeniyetler arasında bir geçiş noktası olmuş kentin paleolitik çağdan Türkler tarafından ele geçirilmesine kadar olan dönemini ayrıntılı bir şekilde inceliyor.
Özbek baltalarından Hitit ordularına, efsanevi Kral Tantalos’tan Amazonlar’a, İranlılardan Büyük İskender’e, Romalılardan Selçuklular’a uzanan geniş bir yelpazede keyifli bir tarih turuna çıkmak için bu kitabı mutlaka okumanızı öneririz.
Destanlar Çağından 19. Yüzyıla İzmir (Konstantinos Oikonomos , Bonaventure F. Slaars)
İlk kez 1817’de Konstantinos Oikonomos tarafından İzmir Üzerine İnceleme adıyla Rumca yayımlanan, 1868’de Slaars’ın Oikonomos’un çalışmasını oldukça önemli eklerle zenginleştirerek Fransızca’ya çevirmesiyle son halini alan bu kitap, İzmir’in kadim tarihi üzerine kaleme alınmış en önemli klasiklerden biri.
İlkçağ’da İzmir: Kentin En Eski Çağlardan İ.S. 324’e Kadar Tarihi (Cecil John Cadoux)
Cecil John Cadoux, aynı zamanda doğum yeri olan İzmir’in büyüsüne kapılan araştırmacıların en önemlilerinden biri. Oldukça titiz ve kapsamlı bir araştırmanın ürünü olan İlkçağ’da İzmir kitabı, nicelik ve nitelik açısından bir kentin ilkçağ tarihi ile ilgili yapılmış çalışmaların içinde çok önemli bir üne sahip. Dönemin salt bilgisini aktarmakla yetinmeyen bu kitap, aynı zamanda ilgilisi için hoş, anektodal bölümler de içeriyor.
Biz Romanlar Siz Gacolar Çingene /Roman Çocukların Kimlik İnşası (Derya Koptekin)
Derya Koptekin, İzmir’in “Çingene mahallelerindeki” sosyal hizmet merkezlerinde yıllarca çalışmış, günlerini Çingene/Roman çocuklarla iç içe geçirmiş, sahayı da bilen bir psikolog olarak özellikle çocuklara yöneliyor ve bütün sorularını onlar hakkında bildiğimizi sandığımız tüm klişeleri bir yana bırakarak soruyor ve cevapları onların seslerinde arıyor.
İzmir 1830-1930 Unutulmuş Bir Kent mi? (Marie-Carmen Smyrnelis)
Marie-Carmen Smyrnelis’in derlediği ve İzmir’in kozmopolit zenginliğini ortaya çıkaran bu çok yazarlı kitap, 1830-1930 yılları arasında, İzmirlilerin hikâyesini anlatıyor. Doğu’nun Paris’i olarak adlandırılan İzmir’in kültür ve ticaret damarlarını anlatan kitapta 15 makale bulunuyor.
Altay: Alsancak’ın Sakini (Orhan Berent)
Orhan Berent'in hem tutkuyla yazılmış hem titiz bir araştırmaya dayanan kitabı, Altay'ın hikâyesinin içinden aynı zamanda İzmir'in sosyal tarihini anlatıyor. Her kulübün bir nevi roman kahramanı olduğunu bize bir kez daha gösteren bir kitap. İkbali de düşüşü de görmüş, güngörmüş bir roman kahramanı: Altay.
Kullanıcı Yorumları
Hiç yorum yapılmamış, yorum yapmak ister misiniz?