İster bir kitapçı da, ister kütüphanede ya da evinizin kitaplığında nerede olursa olsun kitapların arasında dolaşmanın, kitapları incelemenin keyfi bir başkadır ama kitap kokusu en çok sahaflarda hissedilir. Kitabın büyüsü insanı en çok sahaflarda sarar.
İzmir’e değer katan şeylerden biri de kitapçıları, kimi sokaklara açılmış kitap stantları ama daha da önemlisi her daim kendine has sırlar, hazineler, anılar barındıran sahaflarıdır. Sahaflık sanıldığı gibi kolay bir meslek de değildir. Bir kere en başta güçlü okuma alışkanlığı, geniş bilgi dağarcığı, yazarları, yayın evlerini takip etmeyi, az çok Osmanlıca bilmeyi, en azından alfabeyi tanımayı gerektirir. Sahaflar biraz da yaşayan ermişlerdir. Dükkânları da kitabın efsunuyla harmanlanmış küçük birer mabet. Sanılanın aksine İzmir’de sahaflar sadece Konak ve Alsancak’ta yer almazlar, neredeyse bütün semtlere yayılmışlardır. Her semtin kendine has sahafları, gizli hazineleri vardır. Hayatımızda yeni pencerelerin açılmasını sağlayan, birbirinden değerli, ilginç, tarihi kitapları bizlerle buluşturan sahaflara yakından bakalım istedik.
Bir sahaf cenneti olan İzmir’in ilçelerinin her birinin kendine has özellikleri, renkleri ve yaşamın dinamizmini yansıtan merkezleri vardır. Sahaflar bunun önemli bir parçasıdır.
Alsancak, Konak, Karşıyaka gibi kentin ana merkezlerinde daha çok büyük, kitapla dopdolu, gezerken içinde kaybolacağınız sahaflar yer alır. Her gün yüzlerce kitapseveri ağırlayan bu sahaflar her çeşit kitaba, dergiye ve plağa ev sahipliği yapan zengin birer labirenttir. Bu kitap mabetlerinde kitapların arasında kaybolmanın zevki bir başkadır. Alsancak’ta Gönül Yazar sokağında yer alan kitap stantları da ilgiyi fazlasıyla hak eder.
Buca, Bornova gibi öğrencilerin, üniversitelerin yoğun olduğu ilçelerde sahaflar aynı zamanda birer kültür merkezi gibi hizmet verirler. Böylesi sahaflar gelenlerin bir yandan çaylarını yudumlarken sessizce kitapları karıştırdığı, öğrencilerin ders çalıştığı, kedilerin masalarda uyukladığı mekânlardır.
Hemen hemen İzmir’in her semtinde karşınıza çıkan, içine girme, üst üstte, yan yana duran kitapları, çizgi romanları karıştırma, eski belgelere, afişlere göz atma isteğiyle dolduğunuz sahaflar kimi zaman birer buluşma noktası olurlar. Böylesi sahaflarda söyleşiler, sohbet toplantıları, imza günleri düzenlenir. Yazarlarla, kitapseverlerle bir araya gelmek mümkün olur.
Sahaflar sunduğu kitaplar, belgeler kadar atmosferleri, mekânlarının özellikleriyle de dikkat çekici yerlerdir. Bazıları tarihi binalarda yer alırken, kimileri içinde kaybolacağınız dehlizler sunar, içeriye doğru uzanırlar. Kimileri ise göreni çağıran sıcak atmosferiyle dikkat çekerler. Sahipleri de hayli ilginç, bilgili, hikâyelerle dolu kişilerdir.
Yolunuz İzmir’e düştüğünde karşınıza çıkan, dokusuyla sizi çağıran sahaflara girmeyi, kitapları, çizgi romanları, plakları karıştırmayı, günümüzün bilgeleri sahaflarla sohbet etmeyi ihmal etmeyin. Tabi içinize bol bol kitap kokusunu çekmeyi de.
Kullanıcı Yorumları
Hiç yorum yapılmamış, yorum yapmak ister misiniz?