İzmir'de Yaşayan Yaban Hayvan Türleri

Dünyadaki önemli gen merkezlerinden biri kabul edilen Anadolu Yarımadası birçok hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Anadolu’nun önemli bir parçasını oluşturan Ege bölgesi ve onun merkezi konumundaki İzmir ile çevresi birçok yaban hayvan türünü barındırıyor.

Dünyada kent alanları genişlerken küçük bölgelerine sıkışıp kalan hayvanların yaşam alanları daralıyor, birçok tür yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Oysa hayvan ve bitki çeşitliliğinin ekolojik denge için önemi büyük. Türkiye yaban hayvan türleri çeşitliliği açısından Avrupa’da dikkat çeken ülkelerden.

Türkiye’de yaklaşık; 9 binden fazla bitki, 169 memeli, 465 kuş, 165 sürüngen, 127 tatlı su balığı ve 385 deniz balık türü ile 80 bin civarında canlı türü yaşıyor. Bu canlıların büyük bölümü İzmir ve çevresinde de hayat buluyor. Özellikle Gediz Deltası, Yamanlar Dağı, İzmir Kuş Cenneti, Bafa Gölü, Bozdağ ve Datça barındırdığı yaban hayvan çeşitliliği ile dikkat çekiyor.

Denizle çevrili İzmir ve çevresinde birçok balık ve su canlı türü bulunuyor. Ormanlık alanlarında ise yaban hayvan çeşitliliği bir hayli fazla.  

İzmir’de yaşayan başlıca yaban hayvan türlerinden bazıları:

Yabandomuzu

Barınmalarına uygun çalı ve orman örtüsü bulunmayan, geniş step ve düzlüklerin olduğu Orta ve Doğu Anadolu dışında tüm Anadolu’da yaşayan yabandomuzna, İzmir’in çevresindeki ormanlarda sıkça rastlanıyor. Sayıları da bir hayli fazla. Kırçıllı siyahtan açık boza kadar değişik renklere sahip yabandomuzlarının ortalama yaşam süreleri 20-25 yıl.

Tavşan

Yaşam alanı olarak maki, ormanlık alanları, çayırları ve stepleri tercih eden tavşanlar Anadolu’nun birçok yerinde olduğu gibi İzmir ve çevresinde bulunuyorlar.

Kurt

Avlanma nedeniyle sayıları azalsa da Ege’den başlayarak Güneydoğu Anadolu’ya kadar uzanan Toroslar’da bulunuyorlar. Küçük gruplar halinde yaşayan kurt sürülerine İzmir’in ormanlık bölgelerinde rastlamak mümkün.

Çakal

Dağlık kesimlerde, nehir ağızlarındaki geniş sazlıklarda yaşayan çakalların da maalesef yaşam alanları hayli daralmış durumda ancak hala tüm Anadolu’da ve İzmir çevresinde görmek mümkün.

Tilki

Türkiye’nin hemen hemen her yerinde rastlanan tilkiler, İzmir çevresinde de bulunuyorlar. Tarım zararlısı fareleri yedikleri için biyolojik dengenin sağlanmasına yardımcı olan tilkiler, insanlar için herhangi bir tehlike oluşturmuyorlar ve oldukça sevimli bir görünüme sahipler.

Ayı

Ege’deki ormanlık alanlarda mağara ve inlerde bulunan ayılar, sayıları çok olmasa da İzmir çevresinde görünen yaban hayvanların arasında yer alıyorlar.

 

Karakulak

Ege bölgesinde daha çok Çanakkale yönünde ve Muğla çevresinde görünen karakulakların türleri tehlike altında, popülasyon yoğunlukları tam olarak bilinmiyor.

Toy

Boyu 75 -100 santimetre, kanat açıklığı 2-2.5 metre arasında olan bu devasa canlı Türkiye’de yaşayan en ağır kara kuşu. Ağırlığı 10-16 kilo arasında değişen toylar renkli tüylere sahipler. Renkli tüyleri, irilikleri sebebiyle onları görmek kolay sanılsa da çok iyi kamufle oldukları için oldukça zor. Sürüler halinde beslenen toylar, Anadolu’nun pek çok yerinde olduğu gibi İzmir ve çevresinde de yaşıyorlar.

Oklu Kirpi

Oklu kirpiler, şehirde gördüğümüz kirpilerden farklı olarak daha büyük bir gövdeye, daha uzun dikenlere, daha farklı renklere sahipler. İzmir çevresinde de yaşayan oklu kirpiler, sanılanın aksine oklarını fırlatmazlar, tehdit algıladıkları zaman oklarını kabartıp birbirine vurarak ses çıkarırlar.

Kullanıcı Yorumları

Hiç yorum yapılmamış, yorum yapmak ister misiniz?

Yorum yapmak için tıklayınız...