İzmir’in Doğa Rotaları

İzmir’in Doğa Rotaları

İzmir’de şehrin çeperinden başlayan yeşil koridorlar, dağların ve ormanların derinlerine yayılır. Yavaş yaşamın son sığınağı kasaba ve köyler, doğal yaşamın çiçeklendiği dağlar ve vadiler, nadir türlerin sığınağı sulak alanlar doğa severleri kendine çeker. İzmir’in doğal alanlarından bir seçki sunduğumuz bu yazımızda hem gezi rotanızı oluşturabilir hem de bu alanlardaki yaban hayata dair bilgi alabilirsiniz.

İzmir’in Doğası

İzmir zengin bir flora ve faunaya hayat verir. Akdeniz makiliklerinde doğal yetişen zeytinin atası delice, İzmir ormanlarında alabildiğince uzanır. Gediz Deltası’nda üreyen tepeli pelikan Türkiye’deki iki pelikan türünden biri. Dünyadaki flamingo nüfusunun yüzde 5’i İzmir’in sulak alanlarında yaşıyor. Kıyıları dünyanın en nadir on iki memelisinden biri ve Avrupa’nın en nadir canlı türü olan Akdeniz fokuna ev sahipliği yapar.

İzmir ormanlar, sulak alan, deniz ve kıyı ekosistemleri gibi çok çeşitli habitatları içerisinde barındırıyor. Batı Anadolu’nun üç akarsu havzası; Bakırçay, Gediz ve Küçük Menderes İzmir ili sınırları içinde yer alıyor. İzmir’de ormanlar şehrin yaklaşık yüzde 40’ını kaplarken ormanların bittiği yerde makiler sizi karşılıyor.

İzmir, Akdeniz iklimi yaşamasına rağmen 2000 metre yükseklikte dağlara da sahip. Ödemiş’e bağlı Bozdağ’da kayak merkezi dahi bulunuyor. Doğa sporları ve trekking için Manisa ile İzmir arasındaki Spil Dağı en ideal yerlerden. Ayrıca Bergama’daki Kozak Yaylası; Kemalpaşa, Ödemiş ve Bozdağ yaylalarında da doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.

Gelin İzmir’in benzersiz doğasına yakından bakalım.

Gediz Deltası

İzmir’in yanı başında yer alan Gediz Deltası, doğadan kopmadan da modern bir şehirde yaşanılabileceğinin en güzel göstergesi. İzmir gibi büyük bir metropol, içinde yüzlerce kuş ve canlı türüne ev sahipliği yapan, Türkiye’nin en geniş kıyı sulak alanlarından Gediz Deltası’nı barındırıyor. Türkiye’deki tuz üretiminin yaklaşık üçte birini karşılayan delta, aynı zamanda İzmirli balıkçı ve çiftçilerin de üretim alanı. Gediz Deltası, barındırdığı farklı habitatlar sayesinde binlerce canlıya yaşam ortamı sunan uluslararası öneme sahip nadir sulak alanlardan biri. Dünya ölçeğinde Önemli Doğa Alanı ve Önemli Kuş Alanı olan Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası Listesi adayı.

Bozdağ Yaban Hayatı Yolu

Boz Dağlar Önemli Doğa Alanı içerisinde yer alan bu rota, doğa yürüyüşleri ve kamp yapmak için ideal bir alan. Ancak bölge yaban hayvanları açısından aktif olarak kullanıldığından buradaki her türlü faaliyette dikkat ve özen göstermek gerek. Bölgede bulunan kuş türleri arasında kızıl şahin ve yılan kartalı; memelilerden kurt, çakal, tilki ve Ege Bölgesi'nde çok az yerde dağılım gösteren karacayı sayabiliriz.

Zeytin Yolu

Zeytin Yolu, asırlık zeytin ve menengiç ağaçlarının size eşlik ettiği özel bir yürüyüş rotası. Güzelbahçe, Çeşme, Seferihisar, Menderes ve Selçuk ilçelerinden geçen rotada anıt zeytin ağaçları, zeytinyağı işlikleri, su kaynakları, zeytinyağı fabrikaları, manzara / seyir terasları, zeytin ezme yerleri, zeytinyağı yapımında kullanılan taşlar, kamp yerleri, kuyular, yel değirmenleri ve su değirmenlerini görebilirsiniz.

Kozak Yaylası 

Kozak Yaylası, Bergama - Ayvalık ilçe merkezleri arasında yer alan, çam fıstığı ve dokumalarıyla ünlü önemli bir yayla turizmi merkezi. Yukarıbey Bucağı bölgesi fıstık çamı ağaçlarının yoğunlukta olduğu bir nokta. Çınar ve saçlı meşe gibi ağaç türleri de alanda görülebilir. İçerisinde maskeli örümcekkuşu, tahtalı, ispinoz ve karatavuk gibi kuş türleri yaşar. Memeli yaban hayvanlarından çakal, yaban domuzu, yaban tavşanı ve porsuk da bölgenin sakinlerinden.

Alaçatı Sulak Alanı

Çeşme Alaçatı Sulak Alanı, yaklaşık 250 hektar büyüklüğünde, lagün tipi bir haliç. Burada endemik özelliğe sahip çok sayıda bitki türünü görme şansına sahipsiniz. Sulak alanının hemen hemen her yerinde görülebilen deniz börülcesi ve hasır otu bazı kuş türlerine beslenme, sığınak ve üreme alanı oluşturuyor. Sulak alan içerisinde yıl boyunca flamingo görülebildiği gibi uzunbacak, yelpazekuyruk ve altın yağmurcun gibi kuşlar da alanda karşılaşabileceğiniz türlerden.

Birgi

Bozdağlar’ın serin yamaçlarında, yemyeşil bir coğrafya içerisinde gizlenmiş Birgi, asırlık çınar ve ceviz ağaçlarının arasından yükselen taş duvarlı, alaturka kiremitli, ahşap pencereli evleri ile görülmesi gereken şirin bir bölge. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Birgi, MÖ 2000’li yıllara uzanan tarihiyle saklı kalmış tarihi ve kültürel bir hazine.

Yamanlardağı Tabiat Parkı

Karşıyaka’nın tepelerinde bulunan Yamanlardağı, 2011’de korunan alan olarak tescillenmiş. Dağın alt bölgelerinde geniş alanlar kaplayan bodur maki toplulukları yüksek irtifalarda yerini kızılçam ve karaçam ormanlarına bırakıyor. Alandaki kayalıklar yaban hayatı; mağaralarsa birçok yarasa türü için önemli bir yaşam alanı.

 

Kullanıcı Yorumları

Hiç yorum yapılmamış, yorum yapmak ister misiniz?

Yorum yapmak için tıklayınız...