Cam Süsleme ve İşleme - G. Kular
Cam'ın kırılgan özelliği, onun sanatsal çalışmaların ilgi alanı olmasını engelleyememiş ve çok farklı sanatsal çalışmalarda temel malzeme olmuştur.
Cam üzerinei önce teknolojik imkânlarla hazırlanan desen kalıplarının, el emeği ile aktarılması, sonra kumlanarak cam yüzeye işlenmesi, boyanması, altın/platin gibi değerli madenlerle yaldızlanması ile ortaya çıkan eserler, Cam süsleme ve işleme sanatını ilgi gören sanat alanlarından biri haline getirmiştir.
Bu sanat dalının çok nadide eserleri Seferihisar Ürkmez köyündeki atölyelerde üretilmekte ve bu atölyede çok sayıda kursiyer yetiştirilmektedir.
Gülten Kular Cam Süsleme Atölyesi
2017 yılına kadar 5 yıl boyunca İstanbul'da çalışmalarını yürüten Gülten Kular, 2017 yılında Seferihisar Ürkmez köyüne taşıdığı atölyesinde, sayıları 80'e yaklaşan kursiyerine bu alanda eğitimler veriyor ve onların da kendi atölyelerini kurarak, yörenin kültürel ve ekonomik değerinin nitelikli biçimde artması için çaba sarf ediyor. Seferihisar için hazırladığı 20 parçadan oluşan özel Seferihisar koleksiyonunu İzmir'in diğer ilçeleri için de yapmayı istiyor.
Tarihçe
12. yy sonlarında, MEMLUK ve SELÇUKLU döneminde, günlük ihtiyaçlar için kullanılan cam, mavi, yeşil, kahverengi, mor ve sarı renkler kullanılarak süsleme sanatının bir parçası olmuşlar.
Bu dönemde OYMA, KESME VE PERDAHLAMA teknikleri ile cam desenler işlendiğini biliyoruz.
1700'lü yılların başlarından itibaren Bohemya, Almanya, Rusya, Macaristan, İtalya gibi ülkeler başta olmak üzere, kıta Avrupası ve kuzey Asya'da cam sanatı üzerine çalışan ustalar vardı.
2 boyutlu cam yüzeyde derinlik ve kontrast elde edebilmek için ışığı kırmanın farklı yollarını deniyorlardı ve ELMAS kesme tekniğine benzer teknikleri cam üzerinde uygulayabiliyorlardı.
Tek sorun, cam'ın önceden tahmin edilemez kırılgan ve zorlanmaya karşı olan istikrarsız yapısıydı. Bu nedenledir ki ustalar bir taş yontma ustası kadar büyük bir şevk ile çalışmaktan ziyade, sürekli bir kaza olmasın diye tedirginlik içinde çalışıyorlardı. Bunun neticesi olarak çok etkileyici cam kesme eserler üretiliyor ama sanata olan alaka çok fazla olmuyordu.
18. yüzyılın başlarından itibaren sanayi devriminde yaşanan teknolojik gelişmelere bağlı olarak, günümüzün kumlama tekniğinin temelleri atılmaya başlanmış. Dolayısı ile cam süsleme ve işleme sanatının, kumlama tekniği ile birlikte ortaya çıkması bu yüzyılın ortalarından itibaren olmuş.
Günümüzün modern grafik işleme teknikleri ise bu sanatın gelişmesini ve kimliğini bulmasında etkili olmuş.
Kullanıcı Yorumları
nazife bilgin
birikimli ,özverili ,sevgiyle yoğrulmuş, çevresine ve öğrencilerine verdikleri her şeyden mutlu olan değerli hocalarımız eşliğinde yapılan çok özel ve çok değerli sanat çalışmaları yapılan yerde olmak çok onur verici.teşekkkürler, gülten kular ve melih kular.