Selçuk Efes Arkeoloji Müzesi
Selçuk Ephesos Antik Kenti'nde, 19. yüzyılda başlayan kazılar sonucu ortaya çıkarılan eserlerin saklanabilmesi için 1929 yılında depo işlevinde kurulmuş olan müze, 1964 yılında yeni bölümün inşasıyla genişlemişti. Efes Müzesi, sonraki yıllarda sergi değişiklikleri ve yeni eklerle bugünkü haline geldi. Müzede, Ephesos ve yakın çevresinde bulunan tarihöncesi dönemlerden başlayan buluntularla, Miken, Arkaik, Klasik, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirlerine ait önemli eserler sergileniyor. Ephesos Artemis'ine ait dünyaca ünlü iki heykel de bu müzededir. Efes Antik Kenti'nde 1895 yılından günümüze kadar devam eden kazılar bugün Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Müdürü ve Efes Antik Kenti kazı Başkanı Doç Dr. Sabine Ladstatter tarafından sürdürülüyor. Hitit kaynaklarında, Arzawa Krallığı'nın bir kenti olan Apasas ile aynı yer olduğu düşünülen kentin tarihi MÖ 5. bin yıla uzanıyor. Ephesos'un en önemli niteliği önemli bir liman kenti olmasıdır. Ayrıca Ephesos coğrafi konumuyla da döneminin önemli bir politik ve ticari merkezi olarak gelişmiştir. Roma döneminde, Küçük Asya'nın başkenti sayılmıştır. Kazı yerinde ortaya çıkarılan eserler de kültürel açıdan Doğu Akdeniz'deki Roma hakimiyetinin izlerini taşır.
Kullanıcı Yorumları
Sururi Uras
Efes Antik Kenti gezisi sonrası, yürüme mesafesinde... Ve yol üzerinde Artemis Tapınağı kalıntıları, İsa Bey Camii var. Bu da Anadolu'nun eşsizliği. Müze çok güzel. Hele Efes Antik Kenti'ni gezdikten sonra gidilirse müzeye her şey kafada daha da netleşiyor.
Ekin Özgün
Yakın zamanda yenilenen bu çok keyifli müzenin ilk salonunda Efes antik kentini tanıtan başarılı bir animasyon gösterimi var. bunun yanında müzede kronolojik bir düzen mevcut. en dikkat çekici eserler tabiki Efes Artemisine ait olanlar.